May 20, 2024

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (2)

 O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (2)

Piše: Vladimir Jovanović

I naš istoričar dr Jevto Milović (Nikšić, 1908-1991) pisao je o insigijama Crne Gore.

Njegov članak „Crnogorski grb i zastava crnogorska” je 1982. publikovan u domaćem stručnom časopisu „Bibliografski vjesnik”, a potom u knjizi „Studije, rasprave i članci” (I, 1989).

Milović je cijenjeni njegošolog i germanista. Podatke o crnogorskim državnim znamenjima temelji na izdanjima koje prezentuje u 19. vijeku najreferentniji heraldički i veksilološki izvor u svijetu – njemački „Grbovnik Zibmahera”.

Johan A. Zibmaher (†1611) je slikar, graver, bakropisac i izdavač. Autor i osnivač kasnije često objavljivane temeljne knjige heraldike. Tomovi su pečatani do 1806, a od 1854. preštampavani i dopunjavani. U projektu je prikazano oko 19.000 jedinica.

„Grbovnik Zibmahera”, skupa s ostalim državama, donosi Grb i Zastavu Knjaževine Crne Gore.

Na tabli br. 122 u „Grbovniku Zibmahera” iz 1857. objavljen je najprije Grb Knjževine Crne Gore. Izdanje je priredio Oto Titan von Hefner (†1870), heraldičar i istoričar.

Budući da tada još nije imala potpuno međunarodno priznanje suverenosti, Crna Gora se u istorijskim, genealogijskim i heraldičkim bilješkama prethodno naziva de facto „nezavisnom malom knjaževinom”.

Citiram dr Jevta Milovića:

„Donesena je tu i slika crnogorskog grba (Taf. 122). Na grbu je prikazan dvoglavi srebrni orao koji se, izgleda, nalazi na svilenoj tkanini. On izlazi iz zatvorene krune i ima na svakom krilu po devet pera; u desnoj kandži drži skiptar, a u lijevoj carsku jabuku; na prsima mu je mali štit s lavom u pokretu”.

„U znatno proširenom i prepravljenom izdanju”, navodi Milović, koji je „preradio A. Maximilian Gritzner, a ilustrovao Fr. Kraemer, pojavile su se zastave pojedinih zemalja”.

Pomenuti Adolf M. Gritzner (†1902), „skovao je definitivne standarde njemačke heraldike”. Pronašao sam njegovo izdanje „Grbovnika Zibmahera” (Nirnberg, 1876) i tu se „na tabli 62 nalazi zastava Crne Gore”. Podloga naše zastave nije šrafirana, drugim riječima ona je jednobojna.

„Na njoj je prikazan dvoglavi srebrni orao”, objašnjava Milović. „Nad njegovim glavama je zatvorena kruna. Svako njegovo krilo ima po sedam pera. U sredini orla je mali štit sa tri šestozupčaste zvijezde ispod kojih se odmara lav. Orao drži u desnoj kandži skiptar, a u lijevoj carsku jabuku”.

Nažalost, autentična znamenjâ crnogorskoga knjaževstva iz „Grbovnika Zibmahera”, o kojim je pisao naš istoričar, nijesu za najširu domaću javnost reprodukovana.

Uz napomenu da se prvi nastavak ovoga serijala može pročitati na linku ispod, sada ću objaviti faksimile „Grbovnika Zibmahera” iz 1857. i 1876. s natuknicom (lemma) i zvaničnim insigijama Knjaževine Crne Gore…

.

.

.

.

(Nastavlja se)


Vladimir Jovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *