May 28, 2024

VIDEO: Kralj Nikola i američki general Peršing

 VIDEO: Kralj Nikola i američki general Peršing

Piše: Vladimir Jovanović

Susret kralja Crne Gore i generala Džona Peršinga (John J. Pershing) – s nadimkom Black Jack, slavnoga komandanta američkih trupa u Prvome svjetskome ratu, potom šefa generalštaba oružanih snaga SAD – zbilježen je 28. juna 1919. godine i filmskom kamerom.

To se dogodilo na stadionu „Peršing”, nedaleko od Pariza, tokom Međusavezničkih (sportskih) igara. Nikola I Petrović-Njegoš u svojstvu specijalnoga gosta je reprezentovao Kraljevinu Crnu Goru, a osvajačima medalja uručio je crnogorska državna odlikovanja.

Pri dolasku na stadion, kako je pisao „Glas Crnogorca”, „Nj. V. Kralj je od strane američkih vojnih vlasti i priređivačkog odbora dočekan i ispraćen sa svijema vojničkim počastima“. Kralj Nikola je docnije, 6. jula 1919, za generala Peršinga i njegove štabne oficire priredio večeru u pariškome hotelu „Meurice”. Neke činjenice i fotografije o tome objavio sam ranije – vidi na linku dolje.

U pedantnoj arhivi Armije SAD je podatak da su počasni stroj za crnogorskoga suverena 28. juna 1919. sačinjavali pripadnici F, G i H čete107. pješadijskoga puka (regimente) Nacionalne garde države Njujork, iz sastava 27. pješadijske divizije Armije Nacionalne garde SAD (27th Infantry Division Army National Guard).

A u u personalnoj evidenciji generala Peršinga je sljedeći podatak: nosilac dva crnogorska odlikovanja, Obilića medalje i Velikoga krsta Ordena knjaz Danilo I (Grand Cross of the Order of Prince Danilo I, Montenegro).

Susret kralja Nikole i Peršinga 28. juna 1919, dakle, zablježen je filmskom kamerom. Nije mi poznato da je taj zapis reprodukovan u našoj javnosti.

Na snimku se vidi kako se kralj Nikola pozdravlja s dječakom u vojnoj uniformi – to je Frensis Voren Peršing (1909-1980), generalov sin; i on je docnije oficir, pukovnik, služio u Drugome svjetskome ratu kao savjetnik generala Džordža K. Maršala, načelnika američkoga generalštaba…

Pogledajte i još neke fotografije sa stadiona „Peršing” u Parzu od 28. juna 1919. kada je kralj Nikola uručivao atletičarima crnogorska odlikovanja…

.

 .

 .

.

.

Kralj Nikola odlikovao crne olimpijce Kanade i SAD (1919)

Vladimir Jovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *