July 21, 2024

Varnava: Bog poslao Firera, zastupa isto mišljenje kao i ja (3)

 Varnava: Bog poslao Firera, zastupa isto mišljenje kao i ja (3)

Priredio: Vladimir Jovanović

Nije nam poznato da je bilo koji rodom PLJEVLJAK odao hvalospjeve kancelaru ADOLFU HITLERU, nacističkom fireru Trećega Rajha, kako je to uradio Varnava (Petar) Rosić, 1930-1937. patrijarh (SPC) u Beogradu.

U savremenim Pljevljima je po Rosiću, u mladosti četnik — umiješan u masovna ubistva — već naslovljen trg u centru grada. A odlukom SO Pljevlja od 28. marta podižu mu spomenik. Tvrde da će se „trajno sačuvati uspomena na ovu ličnost značajnu za pjevaljsku istoriju i kulturu”.

Uspomena ili bruka? Bruka koja može postati i međunarodna.

U tolikim referentnim inostranim publikacijama o nacizmu i holokaustu, Rosića opisuju kao glorifikatora Hitlera i antisemitu. Zakon o spomen-obilježjima („Službeni list CG”, 40/08, 40/11, 2/17) zabranjuje da se osobi poput Varnave Rosića mogu podizati javni memorijali:

„NIJE DOZVOLJENO podizati spomen obilježje: … Licu koje je zastupalo fašističke, šovinističke ili NACISTIČKE IDEJE ili ideologije” (čl. 10, st.1, t. 5).

Ovo je treći nastavak dosijea o Rosiću…

„Glasnik Srpske pravoslavne patrijaršije” zvanični list SPC, početkom 1937. (1-2, 33-34) prenosi izjave Rosića za njemačke medije.

U Beogradu, unutar tek useljenog zdanja patrijaršije, Rosić razgovarao s dopisnicima za DNB („Deutsches Nachrichtenbüro”, zvanična nacistička press agencija) i „Münchner Neueste Nachrichten”.

Intervju Rosića za DNB prenio je „Völkischer Beobachter”, glasilo Hitlerove naci-partije (NSDAP).

O tome „Glasnik Srpske pravoslavne patrijaršije” piše:

„Inostrani pogledi. – ‘Deutsches Nachrichten Büro’ iz Beograda 3. januara javlja da je u ‘Völkischer Beobachter’-u od 4. januara 1937. godine štampano:

Poglavica Srpsko-pravoslavne crkve patrijarh Varnava primio je u svojoj novoj beogradskoj rezidenciji dopisnika DNB. To je impozantna i dostojanstvena pojava. Svoju veliku radnu snagu neumorno posvećuje izgradnji svoje crkve, koja, doista, pod njim silno cveta.

Patrijarh je odmah u početku pokazao živo interesovanje za prilike i odnose u novoj Nemačkoj…

Na kraju razgovora patrijarh Varnava daje izraza simpatijama sa kojima prati borbu Firera i državnog kancelara…

‘Firer velikog nemačkog naroda vodi borbu koja služi na korist celom čovečanstvu’.

Patrijarh je dalje rekao da borba Adlofa Hitlera protiv boljševizma, koji je podjarmio ruski narod, potiče iz idealnih motiva i nema nikakve veze sa imperijalističkim ciljevima.

‘Sa prijateljskim pozdravima velikom nemačkom narodu’ — završio je patrijarh Varnava razgovor — ‘smatram, da opravdana borba nemačkog naroda za ravnopravnost zaslužuje poštovanje svih naroda”…

U osnovi identičan sadržaj prenosi i beogradsko režimsko glasilo „Vreme” (XVII – 5380, 4), pod naslovom:

„Nj. Sv. Patrijarh odaje priznanje g. Hitleru u borbi protivu boljševizma”.

„Berlin, 3 januara. – Beogradski saradnik D. N. B. primljen je od Nj. Sv. Patrijarha Varnave u novoj patrijaršiji.

Njegova Svetost pokazao je odmah na početku razgovora svoje živo interesovanje za prilike u Nemačkoj i svoje veliko zadovoljstvo kad je ponovno čuo uveravanje da su prilike u Nemačkoj u svakom pravcu zadovoljavajuće.

Na kraju razgovora je Nj. Sv. Patrijarh izjavio svoje simpatije kojima prati borbu vođe Rajha i državnog kancelara g. Hitlera protiv svetske opasnosti od boljševizma.

‘Vođ velike nemačke nacije vodi jednu borbu koja služi dobru čitavog čovečanstva’, rekao je Nj. Sv. patrijarh Varnava.

Njegova Svetost završila je razgovor sa prijateljskim pozdravima velikoj nemačkoj naciji čija opravdana borba za ravnopravnost među narodima zaslužuje poštovanje”.

„Glasnik Srpske pravoslavne patrijaršije” donosi i zabilješku o razgovoru Rosića za „Münchner Neueste Nachrichten”:

„Egon Heiman, dopisnik ‘Münchner Neueste Nachrichten’, javlja iz Beograda…

‘Ranije sam — veli Patrijarh — s teškom mukom mogao ustajati i govoriti u odbranu Rusije protiv komunizma i internacionalnih jevreja…

Ali Bog je poslao nemačkom narodu jednog dalekovidnog Firera, koji zastupa isto mišljenje, koje sam i ja mnogo ranije stvorio u sebi…

Firer je svečano izjavio da on ne želi ni jednu stopu ruske zemlje. Mi Fireru verujemo i njegovoj iskrenoj reči”…

U gornjem citatu „jevreja” je napisano malim slovom, nimalo slučajno isto kao i u propagandi nacističkih glasila; jer je unutar jerarhije kojoj je 1930-ih arhipastirovao Varnava Rosić antisemitizam uhvatio duboke korijene.

(Nastavlja se)

Redakcija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *