May 19, 2024

Karađorđevići se krštavali, vjenčali i sahranjivali u autokefalnoj Crnogorskoj crkvi (1)

 Karađorđevići se krštavali, vjenčali i sahranjivali u autokefalnoj Crnogorskoj crkvi (1)

Piše: Vladimir Jovanović

„U srijedu 4. o[voga] m[jeseca] kršten je drugorođeni sin Njihovijeh Svjetlosti Knjaza Petra A. Karađorđevića i Kneginje Zorke”.

Citirao sam – prvi put za savremenu našu javnost – dio izvještaja „Glasa Crnogorca”, izdanje iz jula 1889. godine, koji donosi podatak da je Aleksandar Karađorđević, potonji regent i od 1921. do 1934. kralj SHS/Jugoslavije, kršten na Cetinju u autokefalnoj Mitropoliji crnogorskoj – Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

„Pri svetome krštenju”, navodi se u izvještaju „Glasa Crnogorca”, „činodjejstvovao je Visokopreosvešteni Mitropolit Mitrofan uz pripomoć cetinjskog sveštenstva. Jektenija odgovaralo je naše pjevačko društvo notalno. Mladenac je kršten imenom Aleksandra”.

Novokršteni je budući dželat i autokefalne Crkve i Crne Gore – nezavisne države u kojoj je rođen i u kojoj je od 1918. proizveo tolike narodne nesreće, užase i bratoubilaštvo.

Ali, zla kob će 1934. u Marselju stići i „Acu palikuću”, a prokletstvo Karađorđevića se potom vjerno ogleda i u dinastičkoj sudbini njegova maloljetnoga potomka Petra II koji je aprila 1941. svoju kraljevinu napuštio iz Kapina polja kod Nikšića da se u nju nikad živ ne vrati.

Nije naodmet citirati iskrene (i zaludne) crnogorske želje iz 1889. da novokršteni Aleksandar Karađorđević specijalno bude i „čestit na mnogaja ljeta”:

„Poživi, dragi Bože, krštenog mladenca zdrava, sretna i čestita na mnogaja ljeta, da bude vjerna slika svojijeh Svijetlijeh Roditelja i slavnijeh predaka Njegovijeh. Amin, da Bog da!”

Evo i faksimila cjelokupna izvještaja o tome „Glasa Crnogorca”…

(Nastavlja se)


Karađorđevići se krštavali, vjenčali i sahranjivali u autokefalnoj Crnogorskoj crkvi (2)

Vladimir Jovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *