July 21, 2024

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (14)

 O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (14)

Piše: Vladimir Jovanović

Od 1900. godine knjaz Nikola nosio je naslov „Njegovo Kraljevsko Visočanstvo”. Kada je 1910. Crna Gora proglasila (obnovila) kraljevstvo, naslov je promijenjen u „Veličanstvo”.

Tekst vojničke zakletve definisan je u Zakonu o ustrojstvu Vojske Knjaževine (Kraljevine) Crne Gore, usvojen 29. aprila 1910.

Navodi se u čl. 211 da „KNJAZU [KRALJU] GOSPODARU, kao vrhovnom Zapovjedniku vojske i predstavniku Države i Otadžbine, svaki vojnik, pri svome stupanju u vojsku, polaže svečanu vojničku zakletvu”.

Tekst vojničke zakletve naglašava vjernost trojstvu: Otadžbini, Gospodaru i – BARJAKU CRNOGORSKOME.

Zakletva glasi:

„Zaklinjem se svemogućim Bogom da ću biti vjeran mojemu GOSPODARU NJEGOVOM KRALJEVSKOM VISOČANSTVU [VELIČANSTVU] KNJAZU [KRALJU] NIKOLI I; da ću za nerazdvojnu korist i ugled OTADŽBINE i NJEGOVU savjesno vršiti povjerene mi dužnosti; da ću na tu cilj slušati sve moje starješine i da ću do potonje kapi krvi braniti naš mili i sveti BARJAK CRNOGORSKI. Tako mi Bog pomogao”.

.

.

Pripremio sam i nekoliko moguće interesantnih kolorisanih fotografija i fragmente iz njih s proglašenja Kraljevine avgusta 1910. godine.

Na njima ćete svakako uočiti i Zastavu Crne Gore, „naš mili i sveti BARJAK CRNOGORSKI” iz vojničke zakletve koju je polagao svaki ondašnji punoljetni crnogorski državljanin…

,

.

.

.

.

.

.

.

Vladimir Jovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *